telefon : 666 381 530

Przystawki

Planując uroczystość dbamy o każdy szczegół. Tym szczegółem w przypadku fontanny czekoladowej są przystawki, które do czekoladowego fondue zaserwujemy. Przystawki pełnią rolę niezwykle istotną. To one powodują, że każdy z uczestników imprezy do fontanny podejdzie, by zamoczyć w niej swój ulubiony przysmak. Dlatego warto zadbać, aby wybrane przez nas przekąski nie tylko były świeże, różnorodne, ale również bezpieczne dla mechanizmu fontanny i jej nie zapychały.

Jakie owoce serwujemy?

Owoce to przekąska najczęściej wybierana przez gości imprezy do maczania w płynnej czekoladzie. Wpływa na to wiele czynników. Owoce występują przede wszystkim w wielu kolorach i kuszą nasz wzrok swymi naturalnymi barwami. Ponadto są świeże, soczyste, a te kwaskowate doskonale komponują się z czekoladą.

Z owoców polskich polecamy: truskawki, brzoskwinie, agrest, gruszki i jabłka. Owoce typu maliny, jarzyny, jagody czy porzeczki są zbyt małe i mogą zapchać fontannę.

Z owoców egzotycznych polecamy: winogrona (jasne i ciemne), banany, kiwi, cytrusy (pomarańcze, mandarynki i grapefruity), ananasy, mango, melony.

Owoce stosowane do fontann, ze względu na świeżość i konsystencję, nie mogą być mrożone ani z puszki.

Które ciastka wybrać?

Do fontanny wybieramy te ciastka, które są trwałe i niezbyt małe. Pomijamy więc ciastka maślane i inne kruche, groszki, ciastka w czekoladzie oraz małe cukierki.

Wśród polecanych słodyczy do fontann znajdziecie Państwo: pianki marshmallows, bezy, herbatniki, biszkopty, rurki waflowe, paluszki ptysiowe, wafelki śmietankowe (bez polewy).

Do fontanny czekoladowej możemy użyć również niektórych bakalii. W wyborze tym kierujemy się wielkością (muszą być spore) oraz konsystencją. Idealnie nadają się suszone śliwki, morele czy daktyle.

Jak dużo przekąsek?

Nasza firma, działająca w Świnoujściu oraz Międzyzdrojach, popierając się własną praktyką w organizowaniu imprez, proponuje przygotować średnio od 150 do 200 gramów przekąsek w przeliczeniu na jedną osobę.